Sejarah Penubuhan

SMK Machang pada mulanya dikenali sebagai Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Nachang dan telah memulakan sesi pertama persekolahan pada 1 Januari 1965. Pada masa itu, SMK Machang menunpang di bangunan Sekolah Menengah Hamzah Machang. Kumpulan pelajar pertama seramai 136 orang dan ditempatkan di dalam empat buah tingkatan satu.

Pada awal penggal ketiga 1966, SMK Machang telah berpindah ke bangunan yang ada sekarang. SMK Machang mempunyai keluasan tapak 10 ekar dan terletak di Batu 25, Jalan Kota Baharu-Kuala Krai. SMK Machang telah dibuka dengan rasminya pada 3 Julai 1967 oleh Yang Berhormat Encik Khir bin Johari, Menteri Pelajaran Malaysia. Pada ketika itu SMK Machang mempunyai dua blok bangunan yang ada lapan bilik darjah, dua makmal Sains Rumah Tangga dan dua bilik Seni Perusahaan.

Pada tahun 1970, SMK Machang telah mendapat satu blok bangunan tambahan yang mempunyai sepuluh bilik darjah, satu pejabat, satu bilik guru, satu perpustakaan dan dua makmal sains.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Dasar Privasi

Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung. Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melayari laman web ini kecuali maklumat yang dikemukakan oleh anda melalui e-mel dan pendaftaran. Laman web ini mempunyai pautan ke laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman web ini sahaja. Perlu diingatkan bahawa laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap laman web yang dilayari.

Dasar & Hak Cipta

Penafian: Pihak Sekolah dan Kementerian Pelajaran Malaysia adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini. Syarikat-syarikat yang dirujuk dalam laman web ini tidak boleh dianggap sebagai agen ataupun syarikat yang disyorkan oleh Kementerian Pelajaran. Paparan Terbaik: Laman web ini sesuai dipapar menggunakan pelayar Internet Explorer 8 ke atas dan Mozilla Firefox 4.0 dengan resolusi 1024 x 768 dan ke atas.
%d bloggers like this: